Greeploze keuken

⇐ Ontdek onze keukens

De handvaten aan keukenkastjes geven een duidelijke stijl aan je keuken. Veel mensen kiezen er tegenwoordig juist voor om deze handvaten weg te laten. De handvaten van een greeploze keuken zijn verwerkt in de randen van de kastjes. Het kan ook zijn dat alle kasten en laden zich openen door een push-to-open systeem. In een greeploze keuken ziet alles er super strak uit. De lijnen van de keuken worden niet meer onderbroken door uitstekende onderdelen. Dat zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt en rust en orde uitstraalt.

•   Je kunt kiezen uit een witte, zwarte of andere stijl greeploze keuken
•   Een greeploze keuken past niet goed in een landelijke inrichting
•   Overwegingen bij het kiezen van een greeploze keuken
•   De voordelen van een greeploze keuken
•   De nadelen van een greeploze keuken
•   Wil je een greeploze witte of zwarte keuken?
•   Semi greeploze keuken
•   Push-to-open en servo-drive
•   Greeploze keuken zwart, wit, grijs of natuurmateriaal

 

Je kunt kiezen uit een witte, zwarte of andere stijl greeploze keuken

Als je een moderne of design keuken in je huis wilt, dan kom je al snel bij greeploze modellen uit. Deze worden gemaakt in allerlei kleuren, stijlen en materialen. Daardoor kun je geheel je eigen feeling aan de keuken geven. Het maakt niet uit of je liever de ruimtelijkheid en het lichte van een witte keuken wilt of het makkelijk schoon houden van een zwarte keuken of het karakteristieke van een andere kleur of soort materiaal. De enige stijl die moeilijk te rijmen is met greeploos is landelijk.

 

Een greeploze keuken past niet goed in een landelijke inrichting

 

Steeds meer huizen bevatten open keukens die verbonden zijn met de woonkamer. In dat geval moet je even goed nadenken over de stijl van de gehele ruimte als je een nieuwe keuken laat plaatsen. De grepen van keukenkastjes geven vaak een specifieke stijl aan de ruimte. Als je woonkamer een warme landelijke of traditionele stijl heeft met veel tierelantijnen, dan is een greeploze keuken misschien niet de beste match. In alle andere gevallen doe je met een greeploze keuken juist een tijdloze investering omdat de grepen niets verraden over de mode van de tijd waarin deze geplaatst is.

 

Overwegingen bij het kiezen van een greeploze keuken

Alle mogelijkheden in het leven hebben altijd voor- en nadelen. We hebben het al gehad over de esthetische kant van een greeploze keuken en dit is meestal het belangrijkste argument voor of tegen het kiezen van deze technologie. Vooral in kleine ruimtes kan een greeploze keuken een groot verschil maken. Zowel omdat deze groter lijkt alsook omdat er niets meer uitsteekt of in de weg zit. Van de andere kant verlies je wel wat kastruimte. Greeploze keukens hebben door de lijsten onder het keukenblad gemiddeld zo’n 5% minder opbergruimte. Er zijn daarnaast nog andere punten die je in overweging kunt nemen.

 

De voordelen van een greeploze keuken

 

De belangrijkste voordelen van een greeploze keuken hebben we al genoemd. Het geeft een strakke, ruimtelijke uitstraling en er zit niets in de weg. Dat laatste is prettig want je kunt daardoor niet meer blijven hangen met je kleding. Vooral voor kleine kinderen is het erg fijn dat ze zich niet kunnen stoten aan uitsteeksels. Daarnaast is het voor hen vaak lastiger om de kastjes van een greeploze keuken te openen en dat maakt jouw leven wederom makkelijker. Een laatste voordeel is het schoonmaakgemak. Doordat een greeploze keuken uit rechte oppervlakken bestaat kun je er heel snel een doekje overheen halen en hoef je geen lastige hoekjes te poetsen.

 

De nadelen van een greeploze keuken

Er zijn uiteraard ook een aantal nadelen aan een greeploze keuken. We zagen al dat je ongeveer 5% van je kastruimte inlevert en minder mogelijkheden hebt om stijl aan te brengen in je keuken. Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijke nadelen die erg afhankelijk zijn van het materiaal en de open- en sluittechniek van je greeploze keuken. Sommige mensen klagen bijvoorbeeld over het zware openen van greeploze lades. Dat komt doordat het lastiger is om kracht te zetten op een inkeping dan op een greep. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je de kastjes en laden vaker aanraakt waardoor er sneller vlekken ontstaan.

 

Wil je een greeploze witte of zwarte keuken?

Bij het uitkiezen van een greeploze keuken is het zinnig om rekening te houden met de invloed van het gebruik op het uiterlijk. Je moet de kastjes en lades namelijk continue aanraken om deze te openen of sluiten. Daardoor ontstaat er snel een plek met vuil en vet rondom de grepen. Je kunt ervoor kiezen om deze regelmatig schoon te maken. Een andere optie is om te gaan voor een materiaal en/of kleur waarop je minder viezigheid ziet. Kies bijvoorbeeld een zwarte of matte keuken in plaats van een witte hoogglans keuken waar alles direct zichtbaar is.

 

Semi greeploze keuken

Als je je ervan wilt verzekeren dat je gemakkelijk alle kastjes en laden kunt openen dan heb je verschillende alternatieve opties. Normale greeploze keukens hebben inkepingen waarmee je de deuren en lades kunt openen. Je kunt echter ook kiezen voor een semi greeploze keuken. Deze hebben een greeploos front met bovenop een platte greep die je bijna niet ziet. Er zijn ook overstekende designs waarbij het front net iets overhangt en er een randje ontstaat dat je vast kunt pakken.

 

Push-to-open en servo-drive

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van greeploze keukens maken het nog makkelijker om de kastjes te bedienen. Push-to-open is een systeem waarbij je kasten en lades opent door zacht op het front te tikken. Daardoor kun je zelfs met volle handen alles openen en sluiten en heb je minder last van vingerafdrukken. Als je het openen en sluiten van je kasten en lades helemaal ondersteund wilt hebben, kies dan voor een greeploze keuken met servo-drive. Dit elektrische systeem zorgt voor zacht en geruisloos openen en sluiten. Bij deze twee systemen zijn geen randjes nodig en daardoor hoef je nog minder schoon te houden.

 

Greeploze keuken zwart, wit, grijs of natuurmateriaal

Steeds meer mensen kiezen voor een greeploze keuken omdat deze er mooier uitziet en de ruimte groter laat lijken. Het is wel belangrijk dat je je thuis voelt in je keuken. Daarvan kun je jezelf verzekeren door een kleur en stijl te kiezen die bij je past. Met een greeploze keuken win je sowieso aan ruimtelijkheid en daardoor hoef je niet persé bij wit te blijven, zelfs in een relatief kleine ruimte. Door te spelen met natuurkleurige tinten kun je wat meer warmte in het strakke design aanbrengen.