Keuken eiland
De keuken wordt in moderne woningen steeds regelmatiger gebruikt als ontmoetingsplaats. Vaak is er geen volledige wand meer tussen de woonkamer en de keuken. Daardoor ontstaan er allerlei verschillende mogelijkheden voor gezinsleden of huisgenoten om samen de ruimte te gebruiken. Dit is fijn als je als ouder wilt koken terwijl je de kinderen in de gaten moet houden. Daarnaast kan iedereen gezellig bij de kok(s) gaan zitten terwijl er een heerlijke maaltijd bereid wordt. Een keuken eiland wordt in dergelijke situaties vaak gebruikt omdat het veel praktische voordelen heeft.
Het verschil tussen een eiland keuken en een keuken eiland
Het woord eiland beschrijft behoorlijk goed waar het om gaat bij een eiland keuken of een keuken eiland. In beide gevallen hebben we het over een vrijstaande structuur met loopruimte aan alle kanten. Het verschil is dat bij een eiland keuken alle kernonderdelen van de keuken zich op het eiland bevinden. Een keuken eiland daarentegen bevat gedeeltes van het keukenoppervlak – sommige bevatten alleen werkruimte terwijl andere een kook- of spoeleiland vormen.
De voor- en nadelen van een eiland keuken
Er zijn maar weinig keukens die strikt de definitie eiland keuken volgen. In de meeste gevallen bestaat een eiland keuken namelijk uit een eiland met kookplaten en een wasbak omringd door keukenblad. Dat is erg handig want je kunt deze plekken van twee of drie kanten bereiken en hebt daarnaast veel open ruimte om alles voor te bereiden en neer te zetten op een plek waar ook mensen kunnen zitten. Het grootste nadeel van een eiland keuken is de technische moeilijkheid van de plaatsing. Water, elektriciteit en eventueel gasleidingen moeten namelijk via de vloer naar het eiland worden gebracht. In veel bestaande keukens is dit niet mogelijk. Daarom komen eilandkeukens vooral voor in nieuwbouwwoningen die ze specifiek gepland hebben.
Waarop letten als je een keuken eiland wilt kopen?
Als je overweegt om een keuken eiland of een eiland keuken te kopen moet je een aantal dingen overwegen. Ten eerste is het dus belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van je infrastructuur. Check met een loodgieter en elektricien of het mogelijk is om water, elektriciteit en gas naar het midden van de vloer te brengen (zonder daarbij bijvoorbeeld de vloerverwarming te beschadigen). Daarnaast moet je ook overwegen of je bijvoorbeeld een afzuigkap midden in de ruimte wilt, want dat is nodig bij een kookeiland. Zo niet, dan is het beter om je kookplaat of gaspitten aan de wand te plaatsen. Je kunt altijd kiezen voor een simpel werkeiland. Dat heeft nog steeds veel voordelen maar naast ruimte is er niets speciaals voor nodig.
Een keuken wordt erg praktisch met een goed geplaatst eiland
Een goed geplaatst eiland zorgt ervoor dat je erg efficiënt kunt koken, eten en samenzijn in je keuken. Een kook-, was- of snijeiland creëert een oppervlak dat zich zo dicht bij het wandgedeelte van de keuken bevindt dat je alles binnen handbereik hebt. Je kunt zo gemakkelijk met meerdere koks tegelijk aan de slag zonder dat je elkaar in de weg loopt. Bezoekers of kinderen kunnen plaats nemen aan de andere kant van het eiland en daar hun ding doen. Zo eten zij hun ontbijt, maken hun huiswerk of kletsen gezellig met jou terwijl je het eten bereidt.
Kleine keuken met eiland
Niet elke keuken heeft genoeg ruimte voor een keukeneiland. Je kunt dit analyseren door een aantal richtlijnen te gebruiken. Ten eerste moet je zorgen dat er minstens 100 tot 120 centimeter ruimte open blijft tussen het keuken eiland en het keukenblad aan de wand. Als er kastjes of een koelkast open moeten kunnen dan kun je beter voor de ruimere optie gaan zodat er genoeg ruimte overblijft om langs elkaar te bewegen. Als je het eiland ook wilt gebruiken als zitgedeelte of eettafel dan moet je zorgen dat er 140 centimeter vrije ruimte is tussen de wandopstelling en het eiland. Daarmee weet je zeker dat er altijd voldoende loopruimte is.
Het beste keuken eiland in een kleine ruimte
Je kunt prima werken in een kleine keuken als je deze goed organiseert. Mensen die graag op een lage stoel zitten en toch niet veel tijd in de keuken doorbrengen hebben niet zo veel aan een keuken eiland. Zij kunnen hun eet- en/of werktafel eventueel gebruiken als snijoppervlak als ze een keer een grotere kookactie houden. Als je wel graag kokkerelt dan is een keuken eiland juist een perfecte optie om ruimte te besparen. Deze kun je namelijk gebruiken als snijoppervlak, eettafel en werkplek als je het goed inricht. Een keukeneiland kan behoorlijk klein zijn als dat nodig is en in sommige gevallen is een schiereiland de perfecte oplossing. Deze is aan één kant verbonden met de rest van de keuken. Daardoor kunnen leidingen makkelijker gelegd worden en heb je minder ruimte nodig. Je moet dan wel soms een stukje omlopen.
Grote keuken met eiland
Veel mensen denken bij een kookeiland direct aan een grote luxe keuken. In de beginjaren van de keuken eilanden was dat misschien waar, want het kostte behoorlijk extra om een eiland speciaal op maat te laten maken. Tegenwoordig zijn er zoveel keuken eilanden beschikbaar dat het echt niet meer duur hoeft te zijn. Een grote keuken wordt direct gezelliger en praktischer met een goed geplaatst eiland. Je moet daarbij wel even goed nadenken over de organisatie van verschillende aspecten van de keuken.
Zowel moderne als landelijke keukens werken beter met een eiland
Het maakt niet veel uit welke stijl je aanhoudt in je keuken. Een kook,- spoel- of werkeiland maakt de ruimte altijd efficiënter en gezelliger. De planning en plaatsing van het eiland is wel belangrijk. Daarbij moet je vooral letten op de werkdriehoek in je keuken. Deze bestaat uit de essentiële onderdelen: de kookplaat, koelkast en wasbak. Probeer altijd om deze onderdelen zo dicht mogelijk bij elkaar op te stellen maar wel werkruimte rondom elk onderdeel vrij te laten. Je wilt het liefst maximaal twee meter tussen elk onderdeel hebben en maximaal anderhalve meter tussen het eiland en de wandopstelling van de keuken.
Een keuken eiland kan van marmer of zwart materiaal worden gemaakt
Je kunt een keukeneiland gemakkelijk aanpassen aan de stijl van de rest van de ruimte. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden op dat gebied. Vaak dient een keuken eiland als de overgang van de keuken naar de woonruimte. In dat geval is het fijn als ook de kleur en het materiaal van het eiland deze overgang faciliteert. Marmer is bijvoorbeeld een prachtig materiaal om van een witte keuken naar een woonruimte met een houten vloer of lichte natuurlijke tinten te werken. Ook een keuken eiland dat zwart of antraciet is kan veel stijl geven aan de ruimte zonder teveel op te vallen.