Keukenkast

⇐ Ontdek onze producten

Goede kasten kunnen alle belangrijke aspecten van een efficiënte en stijlvolle ruimte integreren. Tegenwoordig worden er hoge eisen gesteld aan kasten. Deze horen te helpen bij het organiseren van je spullen terwijl ze ook charme en comfort brengen in de sfeer van de ruimte. Als een kast aan deze eisen voldoet zorgt hij ervoor dat de ruimte gezelliger en geraffineerder wordt. Ook keukenkasten horen niet meer enkel een opbergplaats te verschaffen. Als je ze goed kiest kunnen ze een belangrijk stijlbepalend onderdeel van je interieur zijn.

•   De ontwikkeling van de keuken
•   De beste keukenkastjes in verschillende keukenopstellingen
•   Verschillende stijlen keukenkasten
•   Keukenkast zwart
•   Keukenkast wit
•   Spelen met contrast
•   Maak verschil tussen hoog en laag
•   Keukenkast hoog
•   Keukenkast laag
•   Een complete keukenkast

 

De ontwikkeling van de keuken

De keuken was altijd een belangrijke plek in huis. Het gebruik van deze ruimte is echter behoorlijk veranderd in de laatste tientallen jaren. De meeste huishoudens in Nederland bestaan uit meerdere volwassenen die allemaal werken en eventueel een paar kinderen. Supermarkten en ontwikkelaars van keukenapparatuur komen mensen in deze situatie tegemoet door het steeds makkelijker te maken om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Daardoor zijn we minder tijd kwijt aan het koken. We willen echter wel samenkomen met onze familie of huisgenoten. Dat gaat het beste in een moderne woonkeuken.

 

De beste keukenkastjes in verschillende keukenopstellingen

 

In veel huizen in Nederland is de scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer verwijderd. Daardoor is één grote ruimte ontstaan die zowel functioneel als gezellig hoort te zijn. De grootste uitdaging bij het inrichten van een woonkeuken is de overgang tussen knusse of stijlvolle gezelligheid en strakke efficiëntie. Goed gekozen keukenkasten kunnen daarbij enorm helpen. Die zorgen ervoor dat je voldoende opbergruimte hebt zonder een steriel uiterlijk te creëren of teveel van het ruimtelijke gevoel weg te nemen.

 

Verschillende stijlen keukenkasten

Bij het uitkiezen van een keukenkast moet je op verschillende dingen letten. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat de kast past in de ruimte die je beschikbaar hebt. Daarvoor spelen zowel de breedte, de hoogte als de diepte een rol. Het is belangrijk om je ervan te verzekeren dat er genoeg loopruimte overblijft. Dat doe je door minstens een meter vrij te laten tussen een kast en een andere structuur – zoals een eettafel, bar of keukenblad. Daarnaast moeten alle kasten en laden natuurlijk makkelijk kunnen openen. Houd daarom rekening met de draaicirkel van de deurtjes en de uitschuiflengte van de laden.

 

Keukenkast zwart


Zwart is een veel gebruikte kleur in moderne huizen. Vooral in de keuken is het handig om kleuren te gebruiken waarop vlekken niet snel zichtbaar zijn. Het is makkelijker om een keuken en een woonruimte te integreren als je voor zwarte keukenkasten gaat. Deze combineren goed met donkere meubels in de woonkamer. Je moet met zwart wel een beetje oppassen in kleine ruimtes want het absorbeert licht en oogt daardoor nog kleiner. Dit probleem kun je vermijden door enkel onder het keukenblad dichte zwarte kastjes te gebruiken. Boven het blad laat je dan een behoorlijk gedeelte van de lichtgekleurde wand zichtbaar en plaatst enkel wat open planken, rekken of kastjes.

 

Keukenkast wit

Wit is nog steeds de meest populaire kleur voor een keuken. Dat komt vooral doordat witte oppervlakken het licht reflecteren. Dat zorgt ervoor dat je effectiever kunt werken doordat je alles goed ziet. Daarnaast vergroot wit het ruimtelijke gevoel waardoor de keuken groter lijkt. Witte keukens zijn tijdloos en behouden hun marktwaarde erg goed. Deze kleur kan met bijna elke andere kleur worden gecombineerd waardoor je niet diep hoeft na te denken over de kleur van versieringen, apparaten, tafels en stoelen. Witte keukenkastjes moet je wel vaker even schoonmaken omdat je de afdrukken van vette vingers uiteraard goed kunt zien.

 

Spelen met contrast

Naast de reflectie van het licht op witte oppervlakken kun je ook een gevoel van diepte in de ruimte creëren door juist contrast te scheppen. Daarom worden vaak combinaties van wit en zwart gebruikt in de keuken. Als je bijvoorbeeld zwarte kasten onder een marmer of houten blad plaatst, dan vallen de kastjes een beetje weg en versterk je juist het ruimtelijke effect dat het keukenblad creëert. Dit effect kun je ook versterken door een donkere hoge kast in een hoek te plaatsen en daarnaast een lichte wand naar voren te laten komen.

 

Maak verschil tussen hoog en laag

Het gebied dat zich op een halve meter boven en onder je ooghoogte bevindt heeft de meeste invloed op de sfeer van een ruimte. Daarom is het erg belangrijk om na te denken over het verschil tussen de kastjes die je in de bovenste en de onderste helft van je keuken plaatst. De onderste helft kun je gebruikten voor efficiëntie terwijl je in de bovenste helft ook aandacht wilt besteden aan sfeer.

 

Keukenkast hoog

Als je voornamelijk dringend opbergruimte nodig hebt dan kun je natuurlijk overal diepe dichte kasten kiezen. Daarin kun je alles zo neerzetten als je wilt, niemand zal het zien. Het geeft echter veel meer stijl aan een (woon)keuken als je het hoge gebied wat meer stijl geeft. Door de wand deels open te laten creëer je bijvoorbeeld een gevoel van ruimte. Deze ruimte kun je toch gebruiken door open schappen, rekken en kastjes te installeren. Daaraan kun je dingen ophangen en daar bovenop plaats je aantrekkelijke en handige spullen - zoals kookboeken, kruiden en planten en mooie serviesstukken. Helemaal boven in de hoek kun je apparaten plaatsen die je slechts zelden gebruikt.

 

Keukenkast laag

Keukenkasten die zich onder het werkblad bevinden horen handig te zijn en niet te veel op te vallen. Op deze hoogte mogen keukenkasten wat dieper zijn omdat ze niet veel wegnemen van het ruimtelijke aspect van de keuken. Steeds meer mensen kiezen voor lage kasten die diepe schuifladen bevatten. Tegenwoordig functioneren die goed genoeg om ook zware dingen – zoals een stapel borden - in op te bergen. Je kunt veel beter bij de spullen die zich achter in een lade bevinden dan wanneer je achterin een lage kast moet graaien.

Een complete keukenkast

Als je op zoek bent naar een losse kast om in een bestaande keuken te plaatsen dan kun je het beste zoeken naar een kast met verschillende afdelingen. Onderin is het fijn als deze wat dieper is en helemaal dicht kan zodat je er dingen kunt opbergen die er niet aantrekkelijk uitzien. Vanaf de hoogte van je heup of taille is het beter als de kast minder diep is en open ruimtes bevat waarin je wat decoratieve spullen kunt plaatsen.