Kleine keuken

⇐ Ontdek onze keukens

Een grote keuken roept een idee op van weelderige luxe en heerlijke smaken en geuren. Voor dat laatste heb je echter helemaal niet veel ruimte nodig. Een kleine keuken kan juist onwijs praktisch zijn als je deze handig inricht. Door goed na te denken over het gebruik van de ruimte kun je ervoor zorgen dat je genoeg plek hebt om complexe maaltijden te bereiden. Deze kun je vervolgens samen opeten en ondertussen is er ook nog genoeg loopruimte. Je hoeft zelfs niet in te leveren op de rustige en opgeruimde sfeer, met deze tips creëer je de keuken van je dromen op een klein oppervlak.

•   Kleine keukens hebben de juiste kleur nodig
•   De beste kleine keuken inrichting is afhankelijk van de beschikbare ruimte
•   Een kleine u keuken haalt het meeste uit een vierhoekige ruimte
•   Kleine smalle l keuken
•   Een kleine hoekkeuken met eventueel een kookeiland
•   Creative keuken inspiratie voor een kleine keuken
•   Kleine keuken ideeën
•   De beste indeling voor een keuken in een kleine ruimte
•   Inspiratie voor opbergruimte in een kleine keuken
•   Een kleine keuken kun je het beste inrichten met inbouwapparatuur

 

Kleine keukens hebben de juiste kleur nodig

 

Het eerste aspect dat gemakkelijk een ruimtelijk gevoel kan creëren is de kleur. Een kleine ruimte wordt nog bedompter als deze donker is. Daarom is het verstandig om je kleine keuken lichte kleuren te geven. Als je niet van wit houdt, dan kun je ook kiezen voor pastelkleuren en andere frisse tinten zoals geel en lichtgroen. Lichte kleuren reflecteren meer licht waardoor het koken makkelijker wordt en de ruimte groter lijkt. Daarnaast geven ze een frisse indruk waardoor het eten beter zal smaken.

 

De beste kleine keuken inrichting is afhankelijk van de beschikbare ruimte

 

De meeste kleine keukens zijn niet alleen klein, maar ook onhandig gevormd. Daarom is het belangrijk om creatief om te gaan met de ruimte die je hebt. De optimale inrichting van een smalle gesloten keukenruimte is bijvoorbeeld heel anders als die van een open hoekkeuken. Bekijk altijd goed hoeveel loopruimte je overhoudt met een u-, l-, of hoekkeuken. Het is belangrijk dat je vrij kunt bewegen tijdens het koken. Je kunt extra ruimte gebruiken door uitklapbare werkbladen te installeren.

 

Een kleine u keuken haalt het meeste uit een vierhoekige ruimte

 

Als je maar een kleine ruimte beschikbaar hebt voor je keuken, dan is het belangrijk om het beste uit deze ruimte te halen. Een u keuken helpt je daarbij door alle wandruimte optimaal te gebruiken. Zo loop je binnen in een keuken die aan alle kanten werk- en opslagruimte heeft. Als je deze ruimte goed indeelt, dan heb je alles binnen handbereik. Het is belangrijk om daarbij slim gebruik te maken van de gehele hoogte van de ruimte.

 

Kleine smalle l keuken


Wanneer je keuken een beetje krap wordt met kastjes aan elke wand (zoals in een u keuken) dan is een l keuken of een hoekkeuken misschien een betere optie. Het verschil tussen die twee is dat bij een l keuken één van de kanten wat langer is dan de ander. Met deze vorm hou je meer loopruimte over tussen één kant en de tegenoverliggende wand. Je kunt aan die wand smalle plankjes of schappen maken.

 

Een kleine hoekkeuken met eventueel een kookeiland


Een kleine hoekkeuken is de perfecte oplossing voor een smalle of open ruimte. Steeds meer huizen hebben een keuken die zich opent naar de woonruimte. In dat geval is een u keuken geen optie. Een hoekkeuken kan optimaal gebruik maken van een hoek in deze ruimte. Als je meer werkoppervlak wilt creëren dan kun je een kookeiland, bar of een hogere tafel toevoegen aan de ruimte. Deze kan vervolgens dubbel dienst doen, namelijk als eettafel wanneer je het oppervlak niet meer nodig hebt voor de voorbereiding van het eten.

 

Creative keuken inspiratie voor een kleine keuken


Als je ooit in een woonboot, tiny-house of camper bent geweest dan weet je dat het erg belangrijk is om zoveel mogelijk plekken voor verschillende doeleinden te gebruiken. Dat geldt ook voor kleine keukens. Je kunt bijvoorbeeld een bar creëren waar krukken onder kunnen worden geschoven. Tijdens het koken dient deze als extra werkblad waar je makkelijk omheen kunt lopen. Eventuele kookhulpjes kunnen aan de andere kant zitten en alles snijden wat je hen aanreikt. Wanneer het tijd is om te eten haal je er een doekje overheen en schuif je de krukken of stoelen uit om een eettafel te creëren voor vier tot zes personen.

 

Kleine keuken ideeën

 

Het is belangrijk om goed te kijken naar de beschikbare ruimte in je keuken. Aan de hand daarvan bepaal je wat het beste past. Je kunt veel oplossen door in plaats van diepe gesloten kasten juist open kasten en rekken te plaatsen. Het is bijvoorbeeld super handig om boven de wasbak(ken) een rek te hebben waar je de afwas kunt later drogen en laten staan. Zo kun je ook boven je kookplaten rekjes plaatsen voor olie, kruiden, soja-saus en andere dingen die je bij het koken zelf gebruikt.

 

De beste indeling voor een keuken in een kleine ruimte


De wanden van een gemiddelde keuken zijn meer dan twee meter hoog. Vaak wordt van deze hoogte een flink gedeelte niet effectief gebruikt. Bij het ontwerpen, indelen en ordenen van je kleine keuken kun je veel winst maken door dat wel te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de hoogste plekken gebruiken voor de opslag van apparaten, pannen en andere spullen die je slechts zelden gebruikt. Je kunt een trapje gebruiken die ook nog eens dubbel dienst doet, namelijk als kruk voor een extra persoon. Zo kun je zonder veel moeite toch bij alle spullen die net onder het plafond staan.

 

Inspiratie voor opbergruimte in een kleine keuken


Kasten zorgen ervoor dat de ruimte kleiner lijkt, vooral als deze zich bovenin, op ooghoogte bevinden. Als je niet teveel kastruimte wilt, dan is het verstandig om te kiezen voor een paar extra lange en hoge kasten. Daarin kun je de makkelijk bereikbare hoogtes gebruiken voor inbouwapparatuur zoals een magnetron en oven. Daarboven heb je ruimte voor allerlei dingen die je niet vaak gebruikt en eronder is plek voor bijvoorbeeld pannen, ovenschalen, afval, etc. Een opgeruimde keuken ziet er automatisch groter uit.

Een kleine keuken kun je het beste inrichten met inbouwapparatuur


Bij het inrichten en vormgeven van een kleine keuken is het zinnig om wat extra geld uit te geven aan apparatuur die ruimte bespaart. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een kokend water kraan. Daardoor hoef je geen waterkoker meer op je aanrecht te hebben. Een goede combi-oven die ook dienst doet als magnetron maakt een heel schap vrij. Ook voor de vaatwasser heb je allerlei verschillende opties. Deze staat meestal op de grond, maar je kun ook kiezen voor een kleine vaatwasser die in één van je kastjes past.