Hoekkeuken

⇐ Ontdek onze keukens

De hoekkeuken is het meest geplaatste keukenmodel in Nederland en andere Europese landen. Dat komt doordat deze soort keuken enorm veelzijdig kan worden ingericht. Daarnaast garandeert het een efficiënt gebruik van de ruimte tijdens het koken – als je de keuken slim indeelt in ieder geval. In dit artikel bekijken we verschillende modellen voor de opstelling van hoekkeukens. Je zult zien dat ze in allerlei verschillende ruimtes veel verschillende mogelijkheden creëren.

•   Een hoekkeuken past perfect in een modern design
•   Hoekkeuken met eiland
•   Een hoekkeuken met eiland past vaak niet in kleine keukens
•   Ideeën voor een kleine hoekkeuken
•   Een goed uitgedachte hoekkeuken laat je ruimte minder klein lijken
•   De beste opstelling voor een goedkope hoekkeuken in een kleine keuken
•   Een zwarte hoekkeuken kun je beter in een grote ruimte plaatsen
•   Een hoekkeuken kan onder bepaalde voorwaarden best zwart zijn
•   Een hoekkeuken met raam is veel aangenamer
•   Een hoekkeuken kan heel goedkoop zijn

 

Een hoekkeuken past perfect in een modern design

Sinds een aantal decennia gooien steeds meer mensen de scheiding tussen de woonkamer en de keuken overboord. Zo ontstaat een gezellige woonkeuken waarin allerlei verschillende activiteiten tegelijk kunnen plaatsvinden. Deze moderne inrichting komt het beste tot zijn recht als er goed wordt nagedacht over de integratie van de keuken en de woonkamer. Doordat een hoekkeuken enkel één hoek van de ruimte inneemt geeft het onwijs veel loopruimte. Daarin kun je verbindingselementen zoals een bar, eettafel of keukeneiland plaatsen.

 

Hoekkeuken met eiland

In een ruime woonkeuken kan een kook,- spoel,- of werkeiland de perfecte overgang vormen tussen de keuken en de woonruimte. Als je bijvoorbeeld de kookplaat daar laat plaatsen, dan kun je tijdens het koken alles in de gaten houden dat in de woonkamer gebeurt – of een gesprek voeren met iemand die aan de andere kant van het eiland op een kruk zit. Het eiland geeft je extra veel werkruimte waardoor meerdere koks tegelijk aan de slag kunnen. Daarnaast kan de ruimte tijdens of na het koken als eettafel worden gebruikt met behulp van handig geplaatste krukken.

 

Een hoekkeuken met eiland past vaak niet in kleine keukens

Er zijn twee grote nadelen aan een kook- en/of spoeleiland. Ten eerste is het niet zo makkelijk om deze te plaatsen in een reeds afgewerkte woning. Dat komt doordat water, elektriciteit en eventueel gasleidingen in de vloer moeten worden gelegd. Dat kan niet overal zonder enorme beschadigingen (aan bijvoorbeeld de vloerverwarming) aan te richten. Dit probleem geldt niet voor een simpel werkeiland. Het tweede nadeel aan elk soort keukeneiland is de hoeveelheid ruimte die het in beslag neemt. Je moet namelijk aan alle kanten voldoende loopruimte vrijlaten – minimaal 100 centimeter tussen het eiland en de keukenopstelling en 140 centimeter op de plekken waar gezeten wordt.

 

Ideeën voor een kleine hoekkeuken

In een kleine keuken is een hoek- of L-keuken vaak de beste oplossing. Deze laat genoeg loopruimte vrij en kan meestal zowel in een afgescheiden keukenruimte als in een kleine studio worden geplaatst. Als je graag een eilandachtige opstelling wilt, die zowel als eettafel alsook als werkruimte kan dienen, dan kun je een schiereiland of bar overwegen. Deze deelt een hoek met de rest van de keuken waardoor de leidingen makkelijk doorgetrokken kunnen worden. Een schiereiland of bar biedt dezelfde voordelen als een losstaand eiland, maar neemt veel minder ruimte in beslag.

 

Een goed uitgedachte hoekkeuken laat je ruimte minder klein lijken

Een hoekkeuken heeft twee grote voordelen. Ten eerste geeft het enorm veel opbergruimte. Je kunt de gehele onderkant vullen met kastjes en laden. In de hoek wordt vaak een carrousel geplaatst zodat je ook die ruimte optimaal kunt benutten. Als je veel spullen hebt dan kun je ook boven de werkbladen nog kastjes plaatsen, maar dat gaat wel ten koste van het ruimtelijke gevoel in de keuken. Daarom kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om de wanden boven het werkblad te gebruiken om dingen op te hangen, een handig droogrek boven de wasbak de plaatsen en misschien wat open schappen te installeren. Daardoor blijven de wanden zichtbaar en lijkt de keuken een stuk groter.

 

De beste opstelling voor een goedkope hoekkeuken in een kleine keuken

Het tweede grote voordeel van een hoekkeuken is de ergonomische werkdriehoek. Om zo efficiënt mogelijk te werken in een keuken wil je de kernonderdelen koelkast, wasbak en kookplaat zo dicht mogelijk bij elkaar hebben- zonder in te leveren op spat- en werkruimte rondom de laatste twee. In een hoekkeuken kun je de koelkast aan één van de uiteinden plaatsen – met eventueel een hoge wandkast ernaast voor extra opslagruimte. De kookplaat komt dan aan de binnenzijde van de koelkast en de wasbak aan de binnenkant van de andere zijde van de hoek. Zo hoef je nooit ver te lopen. Je kunt het werkblad een beetje verhogen – wat goed is voor de rug van Nederlanders met een gemiddelde lengte – en er makkelijk schuivende laden onder installeren waarin je alles opbergt.

 

Een zwarte hoekkeuken kun je beter in een grote ruimte plaatsen

Je kunt natuurlijk uit allerlei verschillende kleuren en materialen kiezen wanneer je een hoekkeuken gaat uitzoeken. Daarbij is het wel verstandig om rekening te houden met de ruimte die je beschikbaar hebt. Een zwarte keuken absorbeert veel licht. Dat geeft misschien een knusse sfeer maar het is niet zo handig bij het koken. Daarnaast zorgt de reflectie van het licht in een witte keuken ervoor dat de ruimte veel ruimer lijkt. Daarom kiezen veel mensen met een beperkte beschikbare ruimte voor wit of een andere lichte kleur.

 

Een hoekkeuken kan onder bepaalde voorwaarden best zwart zijn

Als je een hoekkeuken zoekt voor een grote woonkeuken dan kan zwart juist heel goed werken om de twee ruimtes te integreren. Met deze kleur voorkom je dat men vanuit een gezellige woonruimte op een steriele witte keuken kijkt. Als je niet veel ruimte beschikbaar hebt, maar toch voor zwart wilt gaan, dan kun je natuurlijk spelen met verschillende technieken. Door zwarte kastjes tegen een lichte wand te plaatsen en ook een heldere blad te gebruiken kun je juist een gevoel van ruimte creëren. Je moet dan wel zorgen dat er genoeg van de wanden zichtbaar is boven het werkblad.

 

Een hoekkeuken met raam is veel aangenamer

Natuurlijk licht maakt het koken makkelijker. Je kunt beter zien wat er met de ingrediënten gebeurt en hoeft je niet in te spannen om te zien wat je doet. Het is altijd aan te raden om een raam in je keuken te plaatsen als dat mogelijk is. Uiteraard moet je dan wel iets leuks en handigs verzinnen voor de ruimte onder het raam. Je kunt deze het beste vullen met spoelbakken of een werkblad. Zo kun je tijdens het afwassen of snijden je kinderen in de gaten houden bij het buitenspelen.

Een hoekkeuken kan heel goedkoop zijn

Er worden honderden verschillende hoekkeukens gemaakt. Strikt gesproken heeft een hoekkeuken twee gelijke lange zijden en een L-keuken heeft één lange en één korte zijde. Deze twee termen worden echter door elkaar gebruikt. Daardoor kun je altijd een hoekkeuken vinden die precies de afmetingen heeft die jij nodig hebt. Door de vele aanbieders kan een hoekkeuken heel goedkoop zijn, vooral als je kiest voor een simpele uitvoering. Keukens zonder bovenkastjes zijn goedkoper en geven je de mogelijkheid om zelf handige, mooie en sfeervolle dingen aan de wanden te plaatsen. Zo lijkt je ruimte zo groot mogelijk en bespaar je op de kosten.