L keuken
Een L keuken geeft enorm veel mogelijkheden om het gezellig te maken in een modern huis. De keuken is al van oudsher de plek waar de bewoners van een huis bij elkaar komen. Dat zie je nog steeds heel duidelijk in armere landen, vooral op plekken waar het klimaat aan de koude kant is. Het maakt niet uit of je gaat kijken bij Tibetaanse, Indische, Nepali of Kashmiri families in de Himalaya, zij hebben allemaal een prachtige keuken. Deze bevat alle (vaak koperen) potten en pannen, tapijten om op te zitten en een centrale lage kachel die gestookt wordt met hout of - in de hoger gelegen gebieden - met gedroogde koeienvlaaien.
De ontwikkeling naar westerse keukenopstellingen
In andere koele gebieden - zoals in Patagonia in het zuiden van Chili en Argentinië – hebben mensen net wat meer geld en zitten ze niet graag op de grond. In de meeste huizen staat daar een gigantische gietijzeren kookkachel. Deze staat aan één kant van de keuken tegen het midden van een wand. Meestal is één van de hoeken ernaast ingericht met kastjes en een aanrecht. De eettafel met omringende bank staat meestal in de hoek tegenover de keuken. In deze opstelling zie je de veelgebruikte L keuken (met eettafel) al verschijnen.
De gezelligheid van een woonkeuken
De centrale verwarming die we kennen in Europa is niet normaal in veel van de koude gebieden op aarde. Mensen verzamelen zich daar in de keuken omdat het vaak de enige verwarmde ruimte in huis is. De kinderen doen er hun huiswerk in de keuken, terwijl volwassenen koken, handwerk doen of bij elkaar zitten te praten. Op de kachel staat altijd een theepot te pruttelen en tijdens het bereiden van de maaltijden verzamelt de hele familie zich rond de haard. Ze vertoeven er ’s middags en ’s avonds gezellig samen in de aangename warmte. Dit samenzijn in één ruimte zorgt ervoor dat er veel alledaagse dingen worden gedeeld waardoor de vriendschap tussen bewoners groeit.
Een keuken in L vorm maakt veel mogelijk
In Nederland was er een tijd waarin de keuken meestal in een aparte ruimte van het huis werd gebouwd. Grotere huizen op het platteland hadden vaak een keuken met een eettafel, terwijl in de steden de eettafel vaker in de woonkamer stond. Sinds het begin van de 20e eeuw wordt de woonkeuken steeds populairder. Mensen openen de wand tussen de woonkamer en de keuken zodat deze twee ruimten verbonden zijn. Een L keuken komt perfect tot zijn recht in deze opstelling, evenals in een kleinere keukenruimte waar je plek wilt maken om te eten.
De voordelen van een L vormige keuken
Een L keuken is een variant van de hoekkeuken waarbij één van de kanten langer is dan de andere. Dit is één van de meest gekocht keukenopstellingen omdat hij in bijna elke ruimte goed tot z’n recht kan komen. Een L keuken werkt goed in kleine ruimtes omdat hij enkel wandruimte inneemt en er niet veel breedte nodig is. Ook in grote (woon)keukens biedt een L keuken onwijs veel mogelijkheden doordat je de rest van de ruimte naar behoeven kunt indelen. Door de L vorm heb je automatisch veel opslagruimte en kun je makkelijk werken doordat alles relatief dicht bij elkaar staat.
Keuken ideeën met een L vorm
Als je kiest voor een keuken met een L vorm dan heb je meestal automatisch een ergonomische verantwoorde werkdriehoek. De koelkast, het kookstel en de wasbak/kraan worden het meest gebruikt tijdens het koken. Daarom wil je de ruimte tussen die drie aspecten zo klein mogelijk houden. In een L keuken kun je gemakkelijk de koelkast aan het uiteinde van een poot plaatsen. Naast de koelkast plaats je vervolgens de kookplaat met wat spat-/werkruimte eromheen. Als de wasbak zich aan de binnenkant van de andere poot bevindt dan heb je automatisch alle belangrijke onderdelen relatief dicht bij elkaar.
Je L keuken optimaal inrichten
Een L keuken bevat meestal een carrousel in de hoek. Daardoor heb je in totaal veel opbergruimte in de kastjes en laden die zich onder het keukenblad bevinden. Als je meer opbergruimte nodig hebt dan kun je een ontwerp kiezen met een extra lange wandkast aan het uiteinde van één van de zijden. Je kunt eventueel ook overwegen om de magnetron/oven in een kast op werkhoogte te plaatsen zodat je niet zo veel hoeft te bukken. Het is altijd belangrijk om de dingen die je veel gebruikt te bewaren op plekken waar je makkelijk bij kunt. Apparaten en andere dingen die slechts zelden voor de dag komen kunnen achter in de lage kastjes of bovenop de hoge opbergruimtes verblijven.
L keuken met raam
Een keukenruimte wordt direct veel aangenamer als er natuurlijk licht naar binnen valt. Een L keuken kan prima werken met een raam. Zo kun je bijvoorbeeld de koelkast aan de dichte wand plaatsen. Als je daar genoeg ruimte hebt voor de lange L poot, dan kan er nog een hoge wandkast naast staan. Dit geeft veel opbergruimte waardoor je aan de andere kant de bovenkastjes weg kunt laten. Daar heb je dan ruimte voor een raam boven de wasbak. Zo kun je tijdens het wassen en/of koken naar buiten kijken eventuele kinderen in de gaten houden.
L keuken met eiland
Een kook,- spoel- of werkeiland is de perfecte manier om de woonruimte van een woonkeuken te verbinden met de keuken zelf. Een eiland staat volledig los en geeft veel vrije bewegingsruimte. Daardoor kan deze gemakkelijk van functie wisselen. Tijdens het koken kan het eiland onderdeel zijn van de keuken waardoor deze ineens dubbel zo groot is en meerdere koks samen kunnen werken. Het eiland kan echter ook functioneren als eettafel met behulp van een aantal krukken. Als je meer opbergruimte nodig hebt dan kun je (een deel van) de ruimte onder het eiland vullen met kastjes of laden.
Schiereiland of bar
Als je minder ruimte hebt in je (woon)keuken dan is een schiereiland of bar waarschijnlijk een betere optie. Die is aan één kant verbonden met een poot van de L keuken en neemt daardoor veel minder ruimte in. Dat maakt het ook direct makkelijker om water-, elektriciteit- en eventueel gasleidingen naar het schiereiland te leggen. Dit extra oppervlak doet dienst als werkblad tijdens het koken maar er kan ook gegeten worden. Zo kun je pannenkoeken bakken terwijl je met je kids of huisgenoten praat. Zij kunnen ingrediënten snijden terwijl ze aan de bar zitten en niet in de weg lopen. Zo gebruik je een L keuken om mensen bij elkaar te brengen.